BoerenHummeltjes

Van luier naar de wc!

Wat zijn ze trots als ze een plas op de wc gedaan hebben! Super gedaan, high five zeggen wij dan. Het zindelijk worden is een grote stap in het leven van je kind. En een bijkomend voordeel is dat jij als ouder geen luiers meer hoeft te verschonen en te kopen. Het zindelijk worden gaat alleen niet op commando, een goede begeleiding is belangrijk. Maar, wanneer begin je eigenlijk aan de zindelijkheidstraining?

 Ieder kind zijn eigen tempo 

Elk kind ontwikkeld zich op zijn eigen tempo en dit geldt ook voor het zindelijk worden. Wij zien dat de meeste kinderen hier voor hun tweede levensjaar nog niet aan toe zijn. Je kind moet het natuurlijk wel willen en kunnen. Zodra hun zenuwstelsel voldoende is ontwikkeld kunnen kinderen aangeven of er een plas of poep aankomt. Dit komt omdat ze dan de controle over hun sluitspieren krijgen om hun plas en ontlasting op te kunnen houden. Te vroeg beginnen of het zindelijk worden forceren, brengt vaak angst en onzekerheid met zich mee. Vaak zie je dan ook dat kinderen een terug val krijgen. Er zijn verschillende signalen waarmee je kind duidelijk maakt dat het zindelijk wil worden: 

– Hij/zij vindt het toilet interessant; 

– Hij/zij geeft aan dat hun luier nat is; 

– Hij/zij wil naar de wc of op het potje zitten; 

– Hij/zij vindt een vieze luier niet fijn; 

– Hij/zij wordt bewust van het gevoel dat hij/zij naar de wc moet; 

– Hij/zij laat aan hun houding/ expressie zien dat hij/zij zijn behoefte doet; 

– Hij/zij blijft langer droog. 

 Geef het goede voorbeeld 

Peuters imiteren graag, laat hen daarom bij je als jij naar de wc gaat. Zien eten is doen eten en zo werkt het ook met zindelijk worden. Om die reden verschonen wij de kinderen op ons kinderdagverblijf in de buurt van de kinderwc-tjes. Op deze manier kunnen de kinderen het kunstje bij elkaar afkijken. En wat is het gezellig om naast je vriendje of vriendinnetje een plas of je ontlasting op de wc te doen. Leg het niet op, laat je kind altijd de keus. 

Wij hebben vaste verschoon momenten. Goede momenten zijn na een maaltijden en na het wakker worden. Natuurlijk vragen wij bij kinderen die zindelijk aan het worden zijn tussendoor ook even of ze moeten plassen. Kinderen leren hierdoor bewust te voelen of hun blaas vol is. 

WC of potje? 

Sommige kinderen vinden de wc nog een beetje te eng. Val ik er niet in? En hoe moet je je vast houden? Om die reden kan een potje een handig middel zijn. Maar er zijn ook kinderen die het juist interessant vinden en die willen op de wc met of zonder plas. Om hygiënische redenen maken wij geen gebruik van potjes op onze locatie. De wc’s bij BoerenHummeltjes zijn speciaal voor kinderen ontworpen. En om eventuele angsten weg te nemen, lezen wij boekjes voor over het zindelijk worden. Maar vooral het samen met je vriendjes een plas doen helpt om eventuele spanningen weg te nemen. 

Vergeet cadeautjes 

Zindelijk worden is leuk! Als het lukt mogen de kinderen samen met jou trots zijn. Belangrijk is dat je vooral de inspanning prijst, niet alleen het resultaat. Ook helpt het niet om je kind te belonen met bijv. een sticker of cadeautje. Dit suggereert namelijk dat je als kind ook kunt falen. Laat het een zo normaal mogelijk proces zijn, zonder beloning, zonder de extra druk. Als je kind op tijd op het potje plast, is dat al geweldig. Een compliment en een high five is dan de beloning. De uiteindelijke beloning is dat ze vertrouwen krijgen in hun eigen lichaam. 

Wees geduldig 

Ongelukjes horen bij het zindelijk worden. Vaak zie je bij jongetjes (maar ook wel bij meisjes) dat ze zó in hun spel opgaan dat ze vergeten om naar de wc te gaan om te plassen. Ook denken kinderen dat ze andere (belangrijkere) bezigheden hebben dan plassen. Ze zeggen dat ze niet hoeven terwijl ze wel degelijk moeten. Je helpt ze door ze er even aan te herinneren. Wanneer ongelukjes structureel worden, spreek je van een terugval. Een terugval ontstaat vaak door een (stressvolle) verandering in het leven van een het kind zoals de geboorte van een broertje of zusje, een verhuizing, een echtscheiding maar ook teveel dwang om zindelijk te worden. De beste reactie op een dergelijke terugval bestaat uit het accepteren dat het even niet goed gaat. Het is in ieder geval belangrijk om rustig te blijven en niet boos te worden. Meestal gaat het vanzelf over. Wees ook wel alert voor medische oorzaken. Soms wordt broekplassen veroorzaakt door een urineweginfectie. 

Bang om te poepen 

Vaak zie je dat kinderen het niet fijn vinden om op een potje of toilet te poepen. Ze voelen dan wel dat ze moeten poepen maar willen dit niet op de wc of het potje doen. Een nare ervaring zoals: pijn bij harde ontlasting, het horen van een plons of stress zoals faalangst, kunnen deze angst geven. Als je kind bang is om te poepen, kan het zijn ontlasting expres ophouden. Hierdoor kan het last krijgen van verstopping. Als dit gebeurt doet poepen op den duur pijn wat de angst alleen maar vergroot. Het vragen van een luier om daar in te poepen, voelt dan veilig voor een kind. 

Wat kun je doen: 

– Zorg dat je kind goed drinkt en voldoende vezels binnen krijgt. 

– Besteed even geen aandacht aan het poepen op de wc’s. Haal alle druk eraf, zodat de negatieve lading eraf is. 

– Maak je kind zelf verantwoordelijk voor het in de luier poepen. Laat het zelf om een luier vragen, die het zelf haalt, weggooit en opruimt. Laat je kind ook helpen met wassen en aankleden. Zo ervaart het kind dat op de wc poepen makkelijker en fijner is. 

– Vertel je kind dat het moet zeggen wanneer het moet poepen. Laat het kind dan: naar de wc, op het potje of in een luier poepen. 

Wat je nog meer moet weten over zindelijkheid 

– Het te vroeg stimuleren van zindelijkheid kan een averechts effect hebben; 

– Begin pas als er voldoende signalen zijn dat je kind er aan toe is; 

– Laat je kind niet te lang op het potje of de wc zitten als er geen plas komt; 

– Bespreek de aanpak wat betreft het zindelijk worden met onze pedagogisch medewerkers en stem dit af op de thuissituatie. 

Heb je vragen naar aanleiding van onze blog, laat het ons dan vooral weten. 

Interesse?

Neem vrijblijvend contact met ons op!